Home / Docenten Stap 3

Docenten Stap 3

In stap 3 gaan leerlingen onder begeleiding van een kunstenaar aan de slag met hun ideale rol binnen een festivalomgeving. De docenten/kunstenaars zijn allemaal multitalenten, ze zijn bekwaam in meer dan één discipline. Dit is handig en nodig, want de leerlingen mogen zelf kiezen wat ze gaan doen! In stap 3 gaan deze kunstenaars echt een relatie aan met de leerling.

Kunstenaars

Marjan Hommes

Educatie en theater triggert mij al sinds dat ik tiener ben. Wat is het geweldig om  je eigen  ervaring en je eigen expertise te delen met jongeren die in de bloei van hun leven staan. Mijn grootste passies zijn DANS en KOKEN (of eigenlijk eten). Beiden zorgen voor een enorme verbinding. Iedereen houdt toch van comfort-food? Eten dat troost of waardoor je juist nog beter die zonnestralen op je gezicht voelt, of de warmte van goede stoofpot, mensen blij maken, dat kan eten met je doen. Zoet, zout, bitter en zuur met elkaar verbinden en onderscheiden.

Vuur en Vlam-produkties is het productiehuis wat ik sinds 2011 samen met Germa Scholten leidt, daarin doen we alles wat met dans en met eten te maken heeft. Niks is heerlijker dan je vrij voelen en ik ben ervan overtuigd dat kunst en cultuur je daarvoor de ingrediënten geeft.

Naast dat ik het liefst 24/7 voorstellingen maak en speel, krijg ik een kick van het enthousiasmeren van jongeren voor kunst en cultuur. Met veel plezier ben ik dan ook één van de cultuurmakers die betrokken is bij KunstKracht! Want zeg nou zelf: hoe tof is het dat leerlingen met zoveel mogelijk vrijheid en fantasie mogen bouwen aan een eigen project waarbij niets moet, maar alles mag? Ik vind het belangrijk om mijn leerlingen uit te dagen, groot te laten denken, onontdekte talenten te laten vinden en samen nieuwe grenzen te laten verkennen. En precies dát is wat we met KunstKracht gaan doen. Dus laten we die talenten bundelen en er een fantastisch project van maken. Samen, met elkaar.

Yornik Onstenk

Dennie Boxem

Hoi, mijn naam is Dennie Boxem. Ik ben beeldend kunstenaar, muzikant en ondernemer. Ik vind het te gek om onderdeel te mogen zijn van KunstKracht, omdat we hier ’talent’ zien als het ding waar je BLIJ van wordt, ongeacht of je er goed in bent. En van al die BLIJE dingen maken we dan samen ook nog eens even een festival! 

Ik werk graag samen. Belangrijk onderdeel van mijn werk zijn Team-Artworks; dat zijn kunstwerken waaraan tientallen tot honderden mensen kunnen bijdragen. Verder zing ik bij Koorbazen en Blaas Of Glory. 

‘Mijn naam is Lieke van der Vegt en ik ben performance-kunstenaar, actrice en theatermaker. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht en nu werk en woon ik in Zwolle, waar ook mijn roots liggen. Wanneer ik creëer, balanseer ik op de grenzen van ervaringstheater en beeldende kunst, tussen theatraal en museaal in. Zo ook tijdens kunstkracht: Hoe breng ik jongeren in contact met kunst en cultuur? Hoe kan ik hun kijk daarop inspireren? Ik ben altijd op zoek naar (jonge) nieuwe kunstvormen. Zo poog ik door de ogen van de jongeren te kijken naar hedendaagse kunst. Denk bijvoorbeeld aan Instagram of Tiktok: Is dat kunst? Ik ga opzoek naar hun fascinaties, hun kijk op kunst en hun kracht in kunst. Wanneer ik die kracht herken, daag ik de jongeren uit om vanuit daar te creëren. Mijn rol daarin is het vuur aanwakkeren om vervolgens samen te kunnen exploderen binnen de muren van KunstKracht!’

Lieke van der Vegt

Jessica de Bont

Ik kleur niet buiten de lijntjes, maar geniet van het zoeken naar vrijheid binnen de kaders die ik krijg. Dat doe ik in alles, zowel bij mijn werk als supervisor Entertainment bij Attractiepark Toverland waar we ieder seizoen vullen met magische evenementen als bij de samenwerkingen die ik aanga als stage combat coach met mijn eigen bedrijf Ballestra.

Bij KunstKracht mogen we de leerlingen uitdagen kansen in de wereld te durven grijpen en iets te maken wat past binnen ‘onze landsgrenzen’. En tegelijkertijd gaan we straks ook genieten van wat de ander gemaakt heeft en samen plezier maken. Wanneer leerlingen doorhebben dat we met z’n allen samenwerken aan een groter geheel én lol kunnen hebben dan is mijn dag geslaagd. Hopelijk denken ze in de toekomst dan nog eens aan dat festival waar alles kon wanneer zij in de grote mensen wereld hun eigen avonturen mogen beleven. 

Mijn tante zei altijd: “Jij hebt vooraan gestaan toen de talenten werden uitgedeeld!” Dat is supertof! Maar best moeilijk ook…want mensen zeiden dat ik moest kiezen. Uiteindelijk heb ik vele opleidingen gedaan: CIBAP, Lerarenopleiding Tekenen & Handvaardigheid en het Conservatorium. Ik werd docent maar had ook elk weekend optredens en ontwierp huisstijlen. Het leken losse flodders. Nu ben ik eigenaar van evenementenbureau de Meisjes van Plezier en van Smaakroutes.nl. Alles wat ik leuk vind komt hier samen: zingen, koken, organiseren, acteren, tekenen, schilderen, workshops geven, met mensen werken, ontwerpen. En ja! Daar kun je dus prima je beroep van maken! En dat is precies waarom ik Kunstkracht zo tof vind! Creativiteit heeft de toekomst! Veel wordt overgenomen door computers en techniek. Maar creativiteit zit alleen in de mens. Kunstkracht geeft een Boost aan al die leerlingen om te durven, te dromen en te doen. Ik help om een deurtje naar jouw passie open te maken en dan gaan we samen verder spelen:)

Judith Elders

Lloyd Terborg

Hallo Ik ben Lloyd Terborg, Hip Hop docent & pionier in hart en die andere organen. Toen ik werd gevraagd voor Kunstkracht wist ik al dat dit iets bijzonders zou zijn. Het is niet zomaar even een workshop geven. Ik vond de kennismaking heel bijzonder. Nog nooit heb ik de leerlingen van zo een kant mogen bekijken. Een hartstikke goed initiatief. Jammer dat corona een beetje roet in het eten strooit. Maar de organisatie is heel creatief en weet het voor ons als workshopleiders boeiend te houden. Ik kijk echt uit naar het fysieke deel van dit project. Als doorgewinterde culturele vakman leer ik toch weer bij. Ik hoop dat Kunstkracht in de nabije toekomst mag uitgroeien tot een waar festival. Want ook dan blijven ik en de andere geselecteerden innoveren. Tot ziens in ons mooie landje.

Bij kunstkracht krijg ik de kans om samen met een groep jongeren hun ultieme festival-area te organiseren. Vanuit enthousiasme en brainstormen maken we samen keuzes over onze ideale festival-area. Hier komen de meest creatieve ideeën uit en ik kan jullie nu al vertellen dat dit wel een heel vet festival wordt!  Het unieke aan dit project is dat de leerlingen echt kunnen doen of ontdekken waar ze goed in zijn. Van bouwers tot p.r., van performers tot organisatie en groepsbegeleiding. Voor iedereen is er ruimte om uit te blinken en natuurlijk te genieten van hun eigen Festival! 
Op de vraag die de organisatie mij stelde over wat ik verwacht… Uhm… eigenlijk niets van dit project, maar als ik iets over mezelf moet noemen dan is het super vroeg opstaan.

Fabian Schrijver

Christy Bagerman

Dans, zang en theater. Dat zijn altijd mijn passies en talenten geweest. Iedereen heeft talent en iedereen is creatief. Ik vind het geweldig om jongeren dat in zichzelf te laten ontdekken via Kunstkracht.

Productieteam

Top